Było z szacunkiem dla
tradycji, ale odrobinę inaczej. Choć każde
dożynki przygotowywane są według podobnego klucza, w Oleśnicy nowatorskich
pomysłów nie brakowało. I tak już sporą ofertę konkursową dodatkowo uatrakcyjniła
rywalizacja kulinarna. A to dopiero początek…
Atrakcji moc
czekała wszystkich którzy przybyli w sobotę 31 sierpnia do Oleśnicy.
Gminno-Parafialne Dożynki przeciągnęły się do głębokiej nocy. Na brak wrażeń i emocji nie mogli narzekać
nawet ci najbardziej wymagający - zarówno duzi jak i mniejsi mieszkańcy okolicznych
wsi.
Sobotnie Święto Plonów gminy Chodzież zainaugurowano
tradycyjnym korowodem. Kiedy dotarł on na boisko szkolne, odprawiona została
msza święta Dziękczynna, którą w warunkach polowych koncelebrowali kapłani pod
przewodnictwem ks. Ireneusza Szypury, proboszcza parafii pw. św. Floriana w
Chodzieży. Pod koniec proboszcz poświęcił zaprezentowane przez poszczególne
sołectwa wieńce - niektóre prawdziwe
dzieła sztuki zachwycające przybyłych precyzją i wkładem pracy. W dalszej
części przedstawiono sylwetki tegorocznych starostów dożynkowych, Joanny Głód i
Łukasza Miazgi. Wkrótce potem rozpoczął się obrzęd dożynkowy przeplatany
tańcami i scenkami z życia wsi w wykonaniu Dziecięcego Zespołu Pieśni i Tańca
Ludowego „Modraki”.
Gości powitała wójt Gminy
Chodzież Kamila Szejner. W swoim przemówieniu przedstawiła bilans zalet i wad
profesji rolnika. Jej zdaniem zwłaszcza tych pierwszych nie brakuje. - Wiemy, że życie na wsi nie jest usłane
różami. Ale nic nie zastąpi kontaktu
z naturą… Na pewno bycie rolnikiem kształtuje charakter człowieka, choć na ten temat funkcjonuje wiele stereotypów.
A zwracając się wprost do zainteresowanych życzyła im dużo satysfakcji i
szczęścia. - Tak bym w przyszłym roku
mogła znowu Wam podziękować za chleb.
Na wniosek pani wójt
odznakę „Zasłużony dla rolnictwa” wręczono czterem osobom z terenu gminy.
Otrzymali je: Angelika Pytel, Elżbieta Szczepanik, Jarosław Szefer i Olga Pisarek.”
Z trzech ważnych rywalizacji dożynkowych zainteresowanie wzbudził
konkurs kulinarny - forma eliminacji do imprezy pn. „Wielkie Gotowanie z Magdą
Gesler” zaplanowanej w połowie września w Margoninie. Poprowadziła go dwójka
finalistów programu Master Chef - Mateusz Krojenka i Krzysztof Bigus. I tak
cztery „bilety” na spotkanie z panią Magdą zapewnili sobie reprezentanci sołectw:
Milcz, Strzelce, Nietuszkowo i Rataje.
Oto wyniki pozostałych konkursów…
- Konkurs na
najpiękniejsze stoisko dożynkowe: I
miejsce – Rataje, II - Konstantynowo, III – Milcz, IV – Stróżewice, V –
Strzelce, VI - Oleśnica i Nietuszkowo, VII – Zacharzyn, VIII – Podanin, IX –
Stróżewo, X – Pietronki.
- Konkurs na
najładniejszy wieniec dożynkowy w kategorii wieniec tradycyjny: I miejsce – Strzelce, II – Podanin, III –
Konstantynowo, IV – Nietuszkowo, V – Rataje, VI – Pietronki, VII – Stróżewo.
- Najładniejszy wieniec
dożynkowy w kategorii wieniec współczesny: I miejsce – Milcz, II – Zacharzyn i Stróżewice, III – Oleśnica.
Dodajmy jeszcze iż
imprezę zakończył koncert zespołu B-QLL oraz trwająca do godz. 1 zabawa pod
chmurką.
Dożynki 2019 - film
K.